Nyheter


Publicerat 2020-05-23
Vår nya skiva Fields of Light – nu även digitalt!


Nu släpps vårt senaste album Fields of Light även digitalt! Vårt skivbolag Footprint Records skriver:
A new amazing album with Uppsala Vokalensemble, Josefina Paulson (nyckelharpa) and Sofia Ågren – Dirigent (conductor): Fields of Light ”…an exploration of Sweden’s folk traditions, its distinctive light from dawn to dusk and the strain of melancholy that lies underneath its national songs and dances”. Available in high resolution and surround.

Listen on Spotify:
https://open.spotify.com/album/5h3LGFZ0GM55DaEitkHRQm
Apple Music:
https://music.apple.com/se/album/fields-of-light/1510446085
Arkiv Music:
https://www.arkivmusic.com/classical/album.jsp?album_id=2302162&fbclid=IwAR3_jxRg9-QRpLAKna8zE10BmHS3M28VZxV5ByqeM0AHo8whYmBreaXfTEQ
Primephonic:
https://play.primephonic.com/album/7320470236727

With music by Matthew Peterson, composer and others.

Publicerat 2020-03-14
Vår nya skiva är här!

Som en tröst i dessa tider av inställda konserter kommer vår nya skiva Fields of Light. Hör av dig till oss för att köpa den!

Publicerat 2020-02-23
Fields of Light – INSTÄLLD


Aktuell information angående coronavirus:
Vi måste tyvärr meddela att lördagens konsert ställs in pga nya restriktioner från Svenska Kyrkan i Uppsala som beslutat att ställa in alla konserter i stadens kyrkor pga Coronaviruset. Vi återkommer med information kring återbetalning av redan köpta biljetter.


Fields of Light

med Uppsala Vokalensemble
Josefina Paulsson – nyckelharpa
Sofia Ågren- dirigent

Musik av Peterson, Holten, Rehnqvist, Lithell, Sköld, Lindberg, Matre, Grieg m fl

Lördag 14 mars kl 16.00 i Helga Trefaldighets kyrka

Entré 150 kr förköp. 180 kr i dörren.

Under konserten framförs bl a musik från körens nya skiva Fields of Light. Kören sjunger några satser ur den svensk-amerikanske tonsättaren Matthew Petersons tonsättningar av Edit Södergrans tidiga dikter. Varje sats är en unik resa genom en naturvärld där det inre reflekteras i det yttre. Flera av de övriga verken som framförs har sina rötter i folkmusik, men tonsättarna har vidareutvecklat och satt sin egen prägel på musiken. I Karin Rehnqvists Jag lyfter mina händer utnyttjar hon upprepningar av den folkliga koralen och stämmorna flätas i varandra fram till den avsiktligt och dramatiskt oavslutade textraden. I inledningen till sin Nordiska svit använder sig Bo Holten av Emigrantvisan i melodistämman, men i de lägre stämmorna utvecklar sig mer och mer intrikata mönster av kromatiska skalor. Josefina Paulsson är världsmästare i nyckelharpa och har flera gånger tidigare samarbetat med Uppsala vokalensemble. Under konserten musicerar hon både som solist och tillsammans med kören.

Publicerat 2020-01-07
Över 1200 på Rysk Jul-firande i år igen!


Stort tack till alla er som kom och firade Rysk Jul med oss i år! Ca 1300 personer i publiken och ett otroligt stort intresse i sociala medier! Tack också till våra fina solister Maria Demérus, Margit Zeijlemaker, Mikael Englund och Arvid Eriksson jämte vår egen Sofia Ågren – Dirigent. Vi har fått fantastiskt fin respons från er i publiken, vilket gör oss väldigt glada: ”Fantastisk kör! Underbar sång!”, ”Det var något av det bästa jag upplevt i mitt långa liv”, ”Mycket vacker och berörande konsert!”…
Nu laddar vi om för releasekonsert och turné i mars – ja, du hörde rätt – snart släpper vi vårt senaste album! Håll utkik!
Gott Nytt År!

Publicerat 2020-01-04
Programblad Rysk Jul 2020

Hoppas du tänker komma till våra Rysk Jul-konserter i helgen. Det kommer att finnas programblad vid konserterna, men här kan du ladda ner en utökad version med alla texter och översättningar. Vi ses!

Publicerat 2019-11-19
UV får Uppsala kommuns resestipendium!

Vi är så tacksamma och glada över att ha fått Uppsala kommuns resestipendium!

”Kulturnämndens motivering: Uppsala kommuns resestipendium för körer tilldelas Uppsala Vokalensemble för en resa till Belgien 2020. Uppsala Vokalensemble är en väletablerad kör i Uppsala med fina röster som ger en vacker klang. Kören ska åka på releaseturné för sin inspelning av nykomponerad musik av Matthew Peterson, efter texter av Edith Södergran. Medverkar på turné och inspelning gör också den framstående folkmusikern och nyckelharpisten Josefina Paulson.”

Läs mer på Uppsala kommuns hemsida!

Publicerat 2019-11-12
Stor publiksuccé för Storm!


Stort tack för att så många kom för att uppleva konserten Storm i Helga Trefaldighets Kyrka i söndags! Det blev en magisk upplevelse; en fullsatt kyrka i skenet av stearinljus, underbar musik och fantastiska Magdalena Meitzner på slagverk! Vi fick mycket fin respons från publiken: ”musik som berör på djupet”, ”ni sjunger på själens språk”, ”ett moget och sammanhållet konstverk”, ”bästa körkonserten någonsin”… Det är en sann glädje att få dela denna fina upplevelse med er! Vi har dock förstått att många fick vända i dörren pga helt fullsatt kyrka, och vi kan inte annat än att beklaga detta! När vi sjunger Rysk Jul i Domkyrkan lovar vi att det finns gott om utrymme – hoppas ni vill göra ett nytt försök då!

Publicerat 2019-10-08
Storm. Concert by Candlelight

Konserten Storm ges i mörkaste november i den vackra Helga Trefaldighets kyrka som kvällen till ära lyses upp enbart av stearinljus. Programmet består av suggestiva klanger och ljuva melodier, vokala mästerverk och spännande improvisation, stillhet och dramatik – musik för den lyhörde lyssnaren. Repertoaren gestaltar stormande på olika sätt. Ett plötsligt regnoväder faller i Cloudburst av den amerikanske tonsättaren Eric Whitacre. Fjällvinden rör sig över vidderna i Jan Sandströms Biegga Luohte. Ljumma sommarvindar virvlar genom en blomstrande trädgård i Il Giardino di Afrodite av Ildebrando Pizzetti. De höga vågorna på Östersjön som slukade passagerarfartyget Estonia en natt 1994 gestaltas i Jaakko Mäntyjärvis mästerverk Canticum Calamitatis Maritimae. Konserten innehåller även musik av Pärt Uusberg, Sven-David Sandström, Grete Pedersen m.fl. Storm är en konsert som gestaltar novemberrusket men som också erbjuder ljuspunkter och hopp om att det snart kommer ljusare tider.

Uppsala Vokalensemble
Magdalena Meitzner – slagverk
Sofia Ågren – dirigent
Musik av Whitacre, Sandström, Pizzetti, Mäntyjärvi m. fl.
Söndag 10 november kl 16. Fri entré, frivillig kollekt.

Publicerat 2019-07-02
Vi söker nya medlemmar!

Vill du sjunga med Uppsala Vokalensemble? Just nu söker vi nya medlemmar till tenor- och altstämman! Vi söker framförallt dig som har god körvana och notläsningsförmåga, och en vilja att göra musik på hög nivå, i flera olika musikstilar.

För mer information om intagning, se http://www.uppsalavokalensemble.se/bli-medlem/

Du kan också maila direkt till intagning@uppsalavokalensemble.se

Välkommen med din ansökan!

Publicerat 2019-06-13
Strålande recensioner av UNT Kultur


Idag är vi glada och stolta då gårdagens konsert fick strålande recensioner av UNT Kultur. Utöver en mycket positiv beskrivning av konsertrepertoar och framförande, är vi glada att se fina ord om körens egna solister, och vår egen Sofia Ågren – Dirigent – mycket välförtjänt! Tack också till vår publik!
Ett smakprov för dig som inte är prenumerant:

”Konserten med Uppsala Vokalensemble liknade sommarvädret utanför det rustika orangeriet på Örbyhus slott: det var synnerligen omväxlande, med både solskenspartier och mörka dramatiska partier//… //Uppsala Vokalensemble har visat på sina tidigare konserter att man har en rejäl bredd i sina led//…//Konsertens tyngdpunkt ”Canticum Calamitatis Maritimae” av Jaako Mäntyjärvi//…//Här visade ensemblen sin storhet och gjorde det mångsidiga verket full rättvisa med alla dess ovanliga inslag. Inte minst berörde det ordentligt//…//Sofia Ågren visade återigen vilken fantastisk kördirigent hon är.”

Med detta önskar Uppsala Vokalensemble en glad sommar!