Publika nyheter

Rapport från Budapest

Första helgen i oktober åkte Uppsala Vokalensemble på turné till Budapest. Under vistelsen framförde kören två konserter.

Den första konserten gjordes tillsammans med Eötvös Loránds universitetskör. Konserten gick av stapeln på en av universitetets innergårdar där studenterna satt och intog sin fredagsöl. Konserten inleddes med att univertsitetskören framförde ett par egna stycken. Därefter sjöng UV ett urval av den musik som planerats inför turnén. Konserten avslutades med att båda körerna tillsammans framförde ett ungerskt stycke av Zoltán Kodály och det klassiska svenska körlyrikstycket Pingst.


Kören framträdde i St Stefans Basilika

Dagen efter var det dags för UV att intaga St Stefans Basilika, en av Europas största katedraler. Konserten framfördes på eftermiddagen då katedralen var full av gästande turister. Under konserten framfördes stycken ur Sisasks Magnificat, Arvo Pärts Antiphoner, Pärts Magnificat och en hel del svensk körlyrik så som I denna ljuva sommartid av S.Ågren och Oskar Lindbergs Pingst. Största utmaningen för kören under konserten var nog att ingen möjlighet fanns att sjunga i lokalen innan konsert och därmed gick kören in på scen helt ovetande om akustik och klang, som dock visade sig vara helt fantastisk!